[JOB IS TOP] Directeur Anne Frankschool Marco Brinkhuis

Bleiswijk – Een schooldirecteur anno 2020 is meer dan ooit een manager. Het komt er volgens Marco Brinkhuis op neer dat je constant bezig bent om een bedrijf te runnen. Heel af en toe staat hij nog voor de klas op de Anne Frankschool. Met tweeëndertig jaar onderwijservaring draait hij er zijn hand niet voor om. “Ik denk dat ik tot ver na mijn pensioen in het onderwijs blijf”, zegt Marco die verknocht is aan het vak.

Bij elke vernieuwing in het onderwijs ziet Marco altijd kansen. “Je moet veranderingen niet tegenhouden maar ze wel in perspectief blijven zien.” Zo stond Marco aan de wieg van het computertijdperk. “Toen ik op mijn eerste school begon met lesgeven, stond daar een computer nog ingepakt in de doos en niemand snapte er iets van. Ik heb hem mee naar huis genomen en ben ermee aan de slag gegaan. Mijn allereerste ervaring met een klas herinner ik mij ook nog heel goed. Ik moest met de kinderen over straat naar de gymles en ik dacht: poeh, nu heb je wel een hele grote verantwoording.” Marco groeide op in Ede en wilde als kind kapitein op de grote vaart worden. “Dat trok mij heel erg aan. Nadat ik mij had verdiept in hoe het eraan toeging zag ik mijzelf toch niet in die sector gaan werken. Ik kwam er al snel achter dat het onderwijs mij wel trok. Ik gaf al een tijdje training bij wedstrijdzwemmen en vond het leuk om les te geven.” Marco ging naar de Rijks Pedagogische Academie in Arnhem en begon in 1988 als onderwijzer op zijn oude lagere school. In 2000 werd hij directeur in Harmelen. “Ik koos bewust om te solliciteren op die functie want ik wilde graag meer verantwoordelijkheid hebben. Negen jaar later was het tijd voor een nieuwe uitdaging en ben ik op een school in Utrecht gaan werken. Ik deed ervaring op in zowel dorp als stad. Sinds 2015 werk ik in Bleiswijk. Ik heb gemerkt dat ik in deze setting gelukkig word.”

Veranderingen
“Het vak van schooldirecteur is de laatste jaren erg veranderd”, vervolgt Marco. “Ik ben twintig jaar directeur geweest op verschillende scholen. Het totale te besteden bedrag is de afgelopen jaren gigantisch gestegen. Vroeger ging ik naar de gemeente voor extra financiële middelen, tegenwoordig overleg ik in zo’n geval met het stichtingsbestuur. De meeste openbare scholen vallen tegenwoordig onder een professioneel bestuur. Maar als jij als directeur geen goed financieel beleid voert, kun je geen nieuwe materialen voor de school kopen. Het mooie van mijn werk is dat ik de verantwoordelijkheid heb voor het beste onderwijs van driehonderd kinderen. Ik hoop hen een goede voorbereiding te geven voor een zelfstandige plek in de maatschappij waarbij ze de wereld een stukje mooier maken.” De rol van een directeur ligt volgens Marco ook op het vlak van keuzes maken. Hij doelt op het administratieve gedeelte van het werk dat de leerkrachten naast het lesgeven veel tijd kost. “Je moet dus goed weten wat je moet kiezen. Samen met het team bekijk ik wat we wel en niet doen en waardoor de leerkrachten lol in het vak houden. Je geeft hen een zekere vrijheid, maar wel binnen de kaders natuurlijk.”

Geef een reactie